Стаите

авторска рубрика за литература и култура на Красимира Джисова

Литературен клуб | Стаите | новини

 

ЛУДНИЦАТА НА X-TENDO

 

Красимира Джисова

 


         Някакъв странен тип гърми с пластмасов пистолет срещу фонтана в подлеза на НДК, докато пред стълбите около двайсет и осем годишни четат вестник „Втора младост“; срещу тях една жена свири на акордеон, от който едва излизат звуци, и се дере: „О, соле мио“, а в обратната посока, пред стълбището към Базара, прегърбено тяло в тъкан чаршаф и текезарска престилка, пръска семена от найлонов плик; клошар със сплескано в чорапогащник лице играе хек; друга жена, с вид на проститутка, се разминава с крещяща в телефона си: „Моля?!“; нейното „Моля, моля“ започва да се редува с това на следващата, която иска: „Оставете всичко тук“ и освен това: да я подстрижат, да я обезкосят; в същото време съмнителен тип се „парализира“ пред витрините на магазините за аксесоари, с черен чадър, върху който е изписано в червено КОСА и дясната му ръка стиска косите на кукла...
         Трябва да избереш един от всички изброени и да го преследваш, защото те не спират да се движат, и никога не знаеш какво се случва с тях. Или да притичваш, да влезеш в лудницата или по-скоро в концентрата от нея.
         Пърформансът, организиран преди седмица от X-TENDO, е една от инициативите им за изследване на градската среда със средставата на изкуството. Чрез влизане в ролеви игри се синтезират уличният брейнсторминг, есплоатират се градските легенди, образи от ъндърграунд средата, паталогията и комедията на всекидневното, критичните му точки, които са такива години наред. Преминете към https://www.talkingwalk.cult.bg за още.

 

 

 

 

 

 

 

09.01.2006 г.

 

Влез в Стая 1, 2

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]