Стаите

авторска рубрика за литература и култура на Красимира Джисова

Литературен клуб | Стаите | новини

 

39 ГРАМА ACTION

 

Красимира Джисова

 

         „Етно-достойнство и етно-национализъм не ни правят нация, а етнос. Слави Трифонов е вреден.“ Не цитирам предупреждение на Министерството на културата и туризма, което се разбира някак от самосебе си. Репликата е на Венцислав Занков в „39 грама“.
         Вестникът е за тези, които виждат в перспектива. Ърбан издание, със силно визуално присъствие, за публикуване на материали, които изследват местата и обектите на съвременното изкуство, причинителите и ситуациите му; с акценти върху протестите на авангарда, пърформанси, акции, филми, инсталации, експериментална фотография, тоест нещата от х-файла.
         „39 грама“ се издава от Е-80 - асоциация за рискови проекти и стратегии и наистина изглежда рисков, при исканията за изкуство, което да е модерно, европейско, с американски мениджмънт, но същевременно е „играно“ от естрадните изпълните в жанровете му или с тяхната благословия.
         „39 грама“ кореспондира със страницата си в Интернет и след излизането му в книжната версия някои от темите продължават в www.39grama.info или се отварят пак там. Обвързва се с други проекти и пространства като PAPERMOVIE и дикусионен клуб „На тясно“. Текстовете използват /пара/лингвистиката на Интернет и се държат свободно, без каквото и да е желание да се харесат на всеки. В on-line варианта му дори е отбелязано, че се допускат рекламодатели, с които издателите не се разминават тотално в естетическите, икономическите и идеологическите възгледи. Броевете са тематични: HATE, FETISH, EXISTENZ, ACTION, TANGO - досега, и биха актуализирали представите за съвременно изкуство, което в повечето случаи се възприема като съвременно, защото е исторически съвременно, но всъщност е концептуално отживяло.
         Колебанието „За какво е този вестник, трудно е да се каже“ върви с тезиси Срещу, Над, От и Между какво е. Вестник за гравитацията. Или за неща, които не биха били периодично публикувани другаде. Два пъти месечно в два цвята. И всеки, който не е в противоречие с поне два от гореизброените възгледи, може да изпраща авторски текстове на e-mail: 39grams@gmail.com

 

 

 

 

04.12.2005 г.

 

Влез в Стая 1, 2

 

© 1998-2024 г. „Литературен клуб“. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [електронен вестник и виртуална библиотека]